И да похапнем ... Сладкиш с тиква

Продукти:
за тиквената основа:
2ч.ч. тиква нарязана на кубчета
1/2ч.ч.орехи, нарязани на дребни парчета
3ч.л. разстопено масло
3с.л. кафява захар

за кексовата платка:
1/3ч.ч. меко масло
1/2ч.ч. захар
3 яйца
100мл хладка вода
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
ванилия
канела

още 1с.л. брашни, 1с.л. какао
Почистете тиквата. Нарежете я на кубчета. Покрийте дъното на тава с диаметър 22 см, с хартия за печене. Разпределете парчетата тиква плътно едно до друго, полейте ги с разтопеното масло и кафявата захар. Печете тиквата в загряла на 200 градуса фурна за около 30 минути. След 15 мин. извадете тиквата, прибавете към нея орехите, разбъркайте и върнете във фурната. Готовата основа оставете да се охлади.
Разбийте маслото и захарта до кремообразна смес. Прибавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете водата и сухите съставки. Разбъркайте до хомогенна смес. Отделете 1/3 част от нея, оцветете я с какаото и канелата.  Към останалата част от сместа добавете 1с.л. брашно и ароматизирайте с ванилия. Разпределете бялата смес върху изпечената и охладена тиква. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 10 мин. Извадете и върху запечената основа разпределете какаовата смес. Намалете фурната на 180 градуса и печете още около 30 мин.
Готовия сладкиш охладете за кратко, след което обърнете в подходяща чиния. Поръсете с пудра захар и оставете напълно да се охлади. 
Да ви е сладко!

Рецептата с леки промени е от тук.

Коментари

Публикуване на коментар