И да похапнем ... Щрудели с карамелен сос

Първата публикация за 2017г. е посветена на рецепта, с която участвах в новия брой на електронното кулинарно списание SOintoFOOD. Благодаря на Мария Янева и целия екип на списанието за поканата, за мен бе чест да участвам. Януарския брой може да разгледате тук.
Продукти за 4 порции:
3 средно големи ябълки
4 с.л. масло
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч стафиди
3с.л. захар
3 листа кори за баница

за карамеления сос:
60г масло
50г кафява захар
50г бяла захар
80мл прясно мляко
Почистете ябълките от корите и семките и заедно 2с.л. масло ги загрейте в подходящ съд. Намалете силата на огъня наполовина /моят е със 6 степени, аз готвя на трета/, покрийте съда с капак и оставете така да се готвят около 5 мин. Половината количество орехи смелете на ситно, а другата половина нарежете на по-едри парчета. Когато ябълките са омекнат прибавете скоча, изчакайте да се изпари алкохола и добавете захарта, орехите и стафидите. Оставете под капак още 5 мин. като непрекъснато разбърквате. Внимавайте да не останат без течност. Ароматизирайте с канела. Оставете плънката да се охлади.
Вземете едната кора, разрежете я през средата, така че да се получат две ленти с еднаква ширина. Лентите пък разрежете на две еднакви квадратчета. Така от едната кора ще получите четири еднакви квадратчета. 
Разтопете останалите 2с.л. масло. Намажете с него четири гнезда от форма за мъфини. Във всяко гнездо сложете по едно квадратче кора за баница, намажете я с масло. Сложете втора, намажете и нея с масло и накрая третото квадратче, което също намажете с масло. Притеснете добре по ъглите на формата, за да се получи гнездо, в което напълнете с плънка. Покрийте с краищата на корите. Намажете ги с масло. 
Печете в загряла на 180 градуса фурна до порозовяване на корите /около 30-40 мин./. Готовите щруделчета оставете да се охладят.
Пригответе карамеления сос като в подходящ съд загреете маслото. Когато маслото се е разтопило напълно прибавете останалите продукти и оставете на огъня да се готви около 5-6 мин., като периодично разбърквате. Оставете леко да се охлади.
Извадете охладените щрудели и обърнете в подходяща чиния. Полейте ги обилно с карамеления сос.
Да ви е сладко!





Коментари

Публикуване на коментар