И да похапнем ... Брауни Tирамису

Днес на 1 март моя син Мартин е именник. Тъй като е доста далеко от мен, вързвам му виртуална мартеничка и му желая от сърце да бъде здрав, да има много късмет, да бъди все така устремен и постоянен. Мило дете, вярвам в теб и знам, че онова което правиш е това което трябва. Обичам те!
И моята вируална почерпка за всички вас - Брауни Тирамису /снимките не са добри, но десерта си заслужава/  
Продукти:
за брауни блата:
125г меко масло
200г шоколад
80г захар
130г брашно
1/2ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 с.л. настъргана портокалова кори

за тирамису крема:
250г маскарпоне
2 яйца
5 с.л. захар
125г течна сладкарска сметана
2-3 капки ароматен ликьор /бейлис, сметанов ликьор или иегермайстер/

за бишкотения ред:
около бишкоти
200мл. капучино + няколко капки ликьор за подсилване на вкуса

какао за поръсване
Започнете с брауни блата. Стопете на водна баня шоколада и маслото до гладка смес. Разбийте добре яйцата и захарта. Пресейте брашното и бакпулвера. Към шоколадовата смес прибавете разбитите яйца и захар. Разбъркайте до хомогенна смес. На порции прибавяйте брашното като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Ароматизирайте сместа с портокаловата кора. Разпределете получената кексова смес в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете в загряла на 170 градуса фурна около 30 мин. или до готовност. Не го препичайте, нека да е с мека вътрешност /аз малко препекох браунито и бе леко сухо, но вие не го печете дълго, за да е меко/. Оставете да се охлади. 
За да приготвите тирамису крема разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбивайте на водна баня около 5-6 мин или докато станат на светъл крем. Оставете да се охладят. Отделно разбийте сладкарската сметана на твърд крем.
В подходящ съд разбийте с миксер маскарпонето. Прибавете жълтъците и сметаната продължете да разбивате докато се хомогенизира сместа. Накрая добавете разбитите белтъци, като бъркате със силиконова или дървена бъркалка. Ароматизрайте с ликьора.
Върху брауни блата разпределете половината крем. Отгоре наредете бишкотите потопени за кратко в капучиното и върху тях останалия крем. Поръсете с какао.
Оставете на хладно място за 5-6 часа, а най-добре за една нощ.
Различен и ароматен десерт, задоволяващ всеки капризен вкус.
Да ви е сладко!

На всички читатели на блога - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Бъдете здрави и усмихнати!

Коментари

Публикуване на коментар