И да похапнем ... Кексова баклава или баклава с кексова плънка

Продукти:
кори за баница /около 12-15 листа/
разтопено масло /около 50г/

за кексовата плънка:
3 яйца
3с.л. захар
1 1/2с.л. пшеничен грис
3с.л. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. ситно смлени орехи
1ч.л. настъргана лимонова кора

за сиропа:
3 1/2ч.ч. вода
3ч.ч. захар
1с.л. лимонов сок

Започнете с приготвянето на кексовата смес като разбиете добре яйцата и захарта. Прибавете гриса и пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте със силиконова или дървена шпатула. Накрая добавете орехите и лимоновата кора. Смесете добре.
В подходяща тава подредете 6 - 7 листа кори за баница, като всяка намазвате с разтопено масло. Върху тях равномерно разпределете кексовата смес. Покрийте я с 6-7 кори за баница, като отново всяка намазвате с маслото. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади напълно и нарежете на квадрати.
За сиропа в купа смесете водата и захарта и кипнете. Оставете да ври около 5 мин. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Охладете леко. Сиропа трябва да е топъл, а не горещ. С топлия сироп залейте напълно охладената баклава. Оставете да престои поне 5-6 часа, а най-добре една нощ.

Да ви е сладко! 

Коментари

  1. Оооо ... това нещо го правя по Коледа :) Странотно е :)
    Поздрави Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма как да не е, Диди, чудесна баклава! Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Гери благодаря ви! Така приготвена баклавата е чудесна и при мен се получава по-добре от обикновената баклава.
    Сърдечни поздрави и пожелания за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, каква хубава баклавичка. Дали не мога с точени кори да я спретна, че тука нямаме кори като в Бълагрия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля благодаря ти! Разбира се, че ще се получи с точени кори. Аз харесвам баклавата с домашно точени кори, но се справям доста трудно с разточването и затова залагам на купувани кори. Пожелавам успех и незабравяй да споделиш впечатления :)
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  5. И аз я правя па Коледа, но моята рецепта е само с брашно. Ще опитам и така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е и във вариант с брашно. Аз предпочитам този с грис, защото гриса задържа сиропа и прави десерта доста сочен. Надявам се да ви допадне. Поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар