И да похапнем ... Козуначена пита с шоколадово тесто

Редовните посетители на блога вероятно са забелязали, че откакто се сдобих с това чудо "машина за хляб" не спирам да пробвам различни тестени рецепти. Много съм доволна от резултата, който се постига при приготвянето на козунаците. С минимални усилия се получават разкошни козунаци. Преди време тук, при Роси видях идеята за шоколадово козуначено тесто и веднага бе изпробвано. Приготвих го във вид на козуначена пита и резултата бе страхотен
За основното козуначено тесто използвах рецептата за "Козунак", като добавих какао и течен шоколад.
Ето и точните продукти:
2 яйца + 1 белтък
130мл. прясно мляко
50г масло + 20мл олио 
130г захар
1/2 кубче жива мая /21г/
500г брашно + още за доомесване
щипка сол
настъргана кора на 1 портокал
сока на половин голям портокал

50г течен шоколад /при мен беше "Финети", но чудесно би се получило и с "Нутела"/
2с.л. какао "Нескуик"

за намазване:
1 жълтък + 1ч.л. олио + 1ч.л. прясно мляко

за поръсване:
захар, филирани бадеми

за пълнеж:
цели бадеми
цели орехи
стафиди
кандирани портокалови кори /имах и малко кандиран джинджифил, който нарязах на ситно и добавих/
Цялото количество пълнеж бе 1 1/2ч.ч. 
Загрейте млякото, но да е хладко, а не горещо. Разтворете в него какаото и маята. Разбийте леко яйцата, белтъка и захарта. Стопете маслото и смесете с олиото. Пресейте брашното.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред - млякото с маята и какаото, захарта и яйцата, 2/4 количество от мазнината, портокаловия сок, брашното. Накрая поръсвам със щипка сол.
Настройваме машината на програма тесто за паста, която на моята машина е с продължителност 15 мин. Програма само омесва тестото без да втасва. Наблюдавам непрекъснато тестото и ако е нужно добавям малко брашно. Когато приключи програмата трябва да имаме събрано на топка меко тесто. Повтаряме цикъла още веднъж, т.е. още 15 мин. месене, като по време на месенето добавям останалото количество мазнина постепенно, на тънка струйка. След приключването на втория цикъл настройваме машината на програма тесто, която при мен е с продължителност 1 час и 5 мин. При тази програма тестото не само се меси, но и втасва. Прибавяме течния шоколад и пускаме машината. След звуковия сигнал на машината добавяме портокалова кора и пълнежа. Когато програмата приключи имаме готово измесено и втасало шоколадово козуначено тесто. Отделих 1/3 и направих малко козуначе, а от останалата част направих пита с размер 22см в диаметър. Оформянето на питката е според вашата фантазия. Аз разделих тестото на 4 и оформих 4 фитила, които сплетох на дълга плитка. Плитката завих на охлюв и така се получи моята форма. Тестото се работи върху добре намазнен плот и с доста намазнени ръце. Оформената пита покрих и оставих на топло да втаса за около час. След втасването намазах с разбит жълтък с мляко и мазнина, поръсих със захар и филирани бадеми и пекох в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

Коментари

  1. Не съм слагала шоколад в козуначено тесто...и явно при Росито съм го пропуснала,но идеята много ми допадна......
    Прекрасен козунак си ми поднесла,Дианче!Прекрасен майски ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка шоколадовото козуначено тесто е нещо доста вкусно, което със сигурност ще приготвям често. Радвам се че ти харесва :)
      Сърдечни поздрави, мила и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар