Продукти:
150мл вода
100мл прясно мляко
20г мая
30мл зехтин
1ч.л. сол
щипка захар
3 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. пшеничен грис
сирене за пълнеж
майонеза за намазване
Смесваме водата и прясното мляко и затопляме леко. Разтваряме в тях маята и захарта. добавяме зехтина и разбъркваме.
В подходяща тавичка пресяваме брашното със солта и добавяме гриса. Разбъркваме. Правим кладенче в средата и изливаме течната смес. С лъжица придърпваме по малко брашно и бъркаме до получаване на тесто. Доомесваме с ръце. Оставяме на топло за около час да удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 0,5 см. Разделяме кръга на 16 триъгълника. В широката основа на всеки триъгълник поставяме по парче сирене и навиваме на малка кифличка. Подреждаме в подходяща тава , предварително застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Оставяме на топло да втасат втори път за около 30 мин.
Печем в предварително загряла на 200г фурна за 20 минути, като преди изпичане намазваме кифличките с майонеза.
Получават се вкусни кифлички с маслена хрупкаща коричка.
Да ви е сладко!
Олеее, както не съм закусвала още:)че и със сиренсе-моите любими!
ОтговорИзтриванеС грис не съм правила обаче, но ще се възползвам от твоето предложение.Чудесни са ти се получили!
И аз мисля, че са великолепни! Сиренцето само как кокетно се подава... :)
ОтговорИзтриванеУсмихната сряда, Дианка :)
Имам нужда точно от това - вкусна закуска и засищаща! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден, Ди!
Неустоими са, Дианка! :) Майонезата е добро решение за хрупкава коричка при тоя вид плънка!
ОтговорИзтриванеСамо малко се изненадах от дебелината на кората - наистина ли я разточваш 2 см. дебела?
Оххх не разбира се, колко съм се разсеяла. дебелината на кората е 0,5см. Благодаря много Ирма, ще го поправя :)
ИзтриванеХубав ден!
Дианка,прекрасен загар са получили тези кифлички....ама сигурно е от подходящото плажно масло:)))))Много ми харесаха като вид ,сигурно и са толкова вкусни!Мазането с майонеза не съм го практикувала и определено ще го пробвам-звучи ми много добра!Браво,Дианче!
ОтговорИзтриванеХаресват ми тези кифлички-особено с този загар.Майонезата за мазане е новост за мен,но ще ги направя.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Дианка!
Дианка, поздравления за хубавата рецепта и чудесното изпълнение!
ОтговорИзтриванеКифличките са апетитни и много вкусни!
Поздрави!
Като за списание са,Диди!Толкова еднакви,красиво оформени и златисти,чудни,пухкави кифлички!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Много сладурски!
ОтговорИзтриванеДидка, много ми харесаха!
ОтговорИзтриванеОсобено намазването с майонеза!
А и не съм опитвала тесто с грис :)
Поздрави и хубава вечер!
Както винаги прекрасно изглеждат!Не съм ползвала грис в тесто за кифлички и ще пробвам.Намазването с майонеза също е нещо ново за мен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесни кифлички, Диди. Много вкусно звучат, а и на вид са неустоими. Ох, не добра сутришна гледка, че предизвикват едни такива особени желания в мен... :))))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Диди и прекрасен четвъртък от мен!
Прелест! Взимам си едничка за кафето! Прекрасен ден, Дианка!
ОтговорИзтриванеММММ чудни ,чудни кифлички!
ОтговорИзтриванеАз вчера правих ама със амонячна сода ,ма си е друго с маичката!
Силни прегръдки от мен!
Благодаря много на всички, че посетихте, харесахте и коментирахте моето виртуално кътче. Вашите положителни коментари много ме радват. Не винаги успявам да отговоря навреме, но надявам се да разберете. Тестото с грис е новост и за мен, но учудващо добре се получи. А намазването с майонеза прави коричката една такава маслена и хрупкава. Аз разточих корите доста тъничко и се получиха приятно хрупкави кифлички.
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица на всички! Прегръщшам ви!
Ау, кифлички със сиренце, мммм :Р
ОтговорИзтриванеАз цял ден похапвам днес, нъц, нъц :Р Че то не се издържа иначе.
Като съм се хванала на хорото, така ще е. Таралеж в гащите ми е цял ден да гледам какво сте творили и да не похапна. Няма как да стане:)
Чудесни са твоите!